Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Προσκύνημα, στα αγιασμένα χώματα του Πόντου και της Καππαδοκίας!



Η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, διοργανώνει  8ήμερο
Προσκυνηματικό Οδοιπορικό στον Πόντο και στην Καππαδοκία (Παναγία Σουμελά – Σαμψούντα – Τραπεζούντα - Καισάρεια – Προκόπι – Κόμανα - Ιχλάρα – Καρβάλη) (Από 30 Ιουνίου  έως 8 Ιουλίου  2014).







Η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά 
1η ημέρα: Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 
Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Σαμψούντα : Συγκέντρωση στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως και αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πτήση στις 15.40 με τις Τουρκικές αερογραμμές για την Κωνσταντινούπολη (άφιξη στις 15.40 η ώρα). * Υπάρχει δυνατότητα για πτήση από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη στις 15.00 η ώρα με άφιξη στις 16.25 η ώρα.  Συνεχίζουμε από το ίδιο αεροδρόμιο, στις 20.25 η ώρα για την πτήση μας στην Σαμψούντα άφιξη στις 21.50. Συνάντηση στο αεροδρόμιο με τον ξεναγό μας,  μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.
Σαμψούντα 

2η ημέρα: Τρίτη 1/07/2014

Σαμψούντα – Οινόη – Φάτσα - Ορντού - Κερασούντα - Τραπεζούντα
Μετά το πρωινό, θα περιηγηθούμε στην πόλη της Σαμψούντας και θα επισκεφθούμε την Συνοικία της Αγίας Τριάδος, όπου υπήρχαν τέσσερα  Ελληνικά σχολεία, το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγείο, το Μικτό Νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο (σήμερα απέμειναν μόνο τα δύο). Ακόμη θα δούμε αρχοντικά σπίτια ποντίων και την πλατεία Ρολογιού. Σήμερα θα έχουμε μία ενδιαφέρουσα παραλιακή διαδρομή, κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας – του Ευξείνου Πόντου. Θα συναντήσουμε την πόλη Οινόη και επόμενοι σταθμοί μας είναι το Ιασώνειο Άκρον όπου θα δούμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, η Ορντού - τα αρχαία Κοτύωρα και συνεχίζουμε για να περιηγηθούμε στην Κερασούντα. Ο νομός Κερασούντας, γνωστός ως «πατρίδα του κερασιού» και «πρωτεύουσα του λεφτοκαριού», φημίζεται και για τα πανέμορφα οροπέδια, τα γνωστά παρχάρια. Η ίδια η πόλη της Κερασούντας, η πρωτεύουσα του νομού, είναι ένα κομμάτι της τρισχιλιόχρονης ιστορίας των Ελλήνων στον Πόντο, όπως και η Τρίπολη, η Νικόπολη, η Κασσιόπη, τα Κόραλλα, η Πουλαντζάκη, πόλεις κατά παράδοση ελληνικές. Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και την Ελληνική συνοικία της πόλης όπου θα δούμε ελάχιστα σπίτια. Άφιξη στην Τραπεζούντα, δείπνο, διανυκτέρευση. 

Η Μονή Παναγίας Σουμελά 

3η  ημέρα: Τετάρτη 2/07/2014
Τραπεζούντα  Παναγία Σουμελά
Πρόγευμα και αναχώρηση για να ξεναγηθούμε στην Τραπεζούντα, χτισμένη από αρχαιοτάτων χρόνων πάνω σε τραπεζοειδή βράχο, στις υπώρειες του ιερού Μίθριου όρους, στη βάση του οποίου σχηματίζεται ασφαλές φυσικό λιμάνι. Ανατολικά καταλήγει ο ποταμός Πυξίτης, αφού πρώτα διαρρέει την κοιλάδα της Ματσούκας, που αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη θάλασσα. Θα δούμε το Φροντιστήριο, το σπίτι Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το Ναό του Αγίου Ευγενίου, άλλοτε πολιούχου της Τραπεζούντας, την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας που κτίσθηκε από τον Αλέξιο τον Κομνηνό, το αρχοντικό του τραπεζίτη Κωστάκη Θεοφύλακτου. Συνεχίζουμε για το προσκύνημά μας, στην ιστορική  Παναγία Σουμελά που βρίσκεται 40 χιλ. νότια της Τραπεζούντας, αφού σταματήσουμε για λίγο στην Ματσούκα, την καρδιά του Πόντου. Από τις βόρειες υπώρειες των βουνών αυτών αρχίζουν τη ροή τους τρία ποτάμια, ο Πρύτανης, το ποτάμι της Παναγίας Σουμελά και το ποτάμι της Μουλάκας, τα οποία ενώνονται στο ύψος της πόλης της Ματσούκας και σχηματίζουν το θρυλικό Πυξίτη ή Δαφνοπόταμο. Χρόνος ελεύθερος, δείπνο, διανυκτέρευση.
Πρωινό και αναχωρούμε για ένα πολύ ξεχωριστό  προσκύνημα στην  παλαιά Αργυρούπολη με τους υπέροχους ναούς και το ημιγυμνάσιό της. Ένας τόπος του οποίου η μακρόχρονη ιστορία είναι συνυφασμένη με το χρυσό και το ασήμι που εξάγονταν επί αιώνες από τα ορυχεία. Συνεχίζουμε για την Νικόπολη, αρχαία πόλη του Πόντου που οι ελληνοπόντιοι ονόμαζαν Γαράσαρη ή και Μαυρόκαστρον όπου και θα έχουμε χρόνο στην διάθεσή μας για να επισκεφθούν οι ενδιαφερόμενοι τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Στην  ακρόπολη  της  Νικόπολης  σώζεται  ένα  από  τα  πιο  ονομαστά  βυζαντινά  κάστρα. Ήταν  το τελευταίο  φρούριο  του  Πόντου  που  έπεσε  στους  Τούρκους. Συνεχίζουμε για τα Κόμανα, όπου έγινε η κοίμηση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Θα προσκυνήσουμε τον τάφο του Αγίου Βασιλίσκου και την σαρκοφάγο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μετάβαση στην Τοκάτη (αρχαία Ευδοκιάδα), από όπου καταγόνταν η Μάρτυς του Χριστού Ιφιγένεια του Πόντου. Τακτοποίηση,  δείπνο, διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Παρασκευή 4/07/2014 Τοκάτη – Σεβάστεια – Καισάρεια-Προκόπι
Πρωινό και αναχώρηση για την Σεβάστεια που ιδρύθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα και έχει 5 εκατομμύρια πληθυσμό. Θα διασχίσουμε ωραία καταπράσινα τοπία, άφιξη στην Σεβάστεια στους πρόποδες του Μερεκούν. Κοντά στην πόλη υπήρχε λίμνη, στην οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο το 320, σαράντα μάρτυρες του χριστιανισμού (Άγιοι Σαράντα). Αναχώρηση για να γνωρίσουμε το λίκνο της Ορθοδοξίας την Καππαδοκία. Πρώτος μας σταθμός θα είναι η πόλη της Καισάρειας – πρωτεύουσα της Μεγάλης Καππαδοκίας. Η πόλη είναι γνωστή σε μας, ως πόλη του Αγίου Βασιλείου, του Μεγάλου Καππαδόκη Αγίου, επισκόπου Καισαρείας. Η σημερινή πόλη έχει να επιδείξει αρκετά μνημεία, κατάλοιπα των Βυζαντινών (τα τείχη του Ιουστινιανού), των Σελτζούκων (διάφορα τζαμιά και τύμβους) και των τελευταίων Οθωμανών (αρχιεπισκοπικά κτίσματα του Μιμάρ Σινάν). Από την ελληνική χριστιανική παρουσία, σώζεται μία εκκλησιά, που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο νεολαίας. Μετά την περιήγησή μας, θα μεταβούμε 7 χιλ. νοτίως της Καισαρείας όπου θα επισκεφθούμε το χωριό Μουταλάσκη (Τάλας), όπου ήταν η πατρίδα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Υπήρξε θέρετρο των πλουσίων κατοίκων και διατήρησε τον Ελληνικό χαρακτήρα μέχρι το 1924. Τακτοποίηση, δείπνο, διανυκτέρευση.

Μακέτα υπόγειας πόλης Μαλακοπής 
Μαλακοπή
6η ημέρα: Σάββατο 5/07/2014
Καππαδοκία
Πρωινή πτήση με αερόστατο (προαιρετικά). Αναχωρούμε για να επισκεφθούμε την υπόγεια πόλη στην Μαλακοπή. Η επίσκεψη μιας υπόγειας πόλης  είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της Καππαδοκίας, καθώς οι υπόγειες αυτές πόλεις έχουν 7-8 πατώματα βάθος που συνδέονται μεταξύ τους με στοές υπόσκαφες στο ηφαιστειογενές πέτρωμα και αποτελούσαν καταφύγιο των κατοίκων κατά την διάρκεια επιδρομών. Εδώ θα δούμε την διπλανή  εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων που κτίσθηκε τον 9ο αιώνα από τον Ιωάννη Τσιμισκή. Αναχωρούμε για να  επισκεφθούμε την νότια περιοχή. Περνώντας από το καταπράσινο Άκσαράι, φθάνουμε στο φαράγγι του Περιστρέματος για να επισκεφθούμε τα λαξευμένα παρεκκλήσια και ασκητήρια στην κοιλάδα της Ιχλάρα μία από τις 15 κοιλάδες της Καππαδοκίας, με την μοναδική φυσική ομορφιά. Συνεχίζουμε για  την Καρβάλη,  που κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Εδώ θα επισκεφθούμε το Ναό του Αγ. Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.
Προκόπι Καππαδοκίας


7η ημέρα:  Κυριακή 6/07/2014
Καππαδοκία
Αναχώρηση για την Σινασό. Η ευσέβεια, χαρακτηριστικό των κατοίκων της ευρύτερης Καππαδοκίας, ήταν πολύ έντονη στους Σινασίτες. Στην κωμόπολη υπήρχαν δύο ενοριακοί ναοί, (του Αγ.Κωνσταντίνου & Ελένης, και των Αγ. Ταξιαρχών), το Μοναστήρι του Προστάτη της Σινασού Αγ. Νικολάου, που ήταν σε τριώροφο σκαλιστό μονόλιθο και περίπου 40 παρεκκλήσια μέσα και γύρω απ’ αυτήν, τα περισσότερα των οποίων ήσαν ιδιωτικά. Στον κεντρικό ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, που διατηρείται μέχρι σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τα τελευταία χρόνια τελεί λειτουργία, σχεδόν κάθε χρόνο. Συνεχίζουμε για το Προκόπι όπου σώζονται ακόμα σπίτια και αρχοντικά μοναδική ομορφιάς, από την εποχή που ανθούσε εδώ η ελληνική κοινότητα. Συνεχίζουμε για το λαξευμένο κάστρο Uchisar, και το υπαίθριο μουσείο του Κοράματος με τις δεκάδες λαξευμένες στο βράχο εκκλησίες στην Λαύρα της κοιλάδας του Γκιόρεμε, όπου θα επισκεφθούμε  στις  πέντε  εκκλησίες με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες.  Μερικές από τις εκκλησίες  είναι η Εκκλησία του Μήλου, το παρεκκλήσι της Αγ. Βαρβάρας, η Εκκλησία του Φιδιού, η Σκοτεινή Εκκλησία, η εκκλησία των Σανδάλων και άλλες. Συνεχίζουμε για την Άβανο την πόλη με τα πήλινα και ωραία χειροποίητα χαλιά, που τη διασχίζει ο ποταμός Άλυς. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο, ξεκούραση, Δείπνο, διανυκτέρευση.

Καππαδοκία 
 
8η ημέρα: Δευτέρα 7/07/2014
Πτήση επιστροφής Καππαδοκία – Κων/πολη – Θεσσαλονίκη ή Αθήνα
Πρωινό, νωρίς το πρωί μετάβαση στο αεροδρόμιο της Καισαρείας. Πτήση στις 09.00 η ώρα για την Κων/πολη, άφιξη στις 10.30 και συνεχίζουμε για την Θεσσαλονίκη στις 13.15 με άφιξη στις 14.35 η ώρα. Μεταφορά με πούλμαν στην πόλη μας από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Η πτήση επιστροφής για την Αθήνα είναι στις 12.40 με άφιξη στις 14.04 η ώρα. Τέλος εκδρομής
Με μαύρο χρώμα: αεροπορική διαδρομή
Με κόκκινο χρώμα: οδικώς

Σημειώσεις
Όσοι  επιθυμούν να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής των, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσουν εκ των προτέρων, για την καλύτερη οργάνωση των επισκέψεων στους τόπους καταγωγής των εκδρομέων.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής :

Γραφεία Ιεράς Μητρόπολης - τηλ. 25920-23450 / π. Αθανάσιος Παπαδάκης - τηλ.  694-6556534




2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Π.ΘΩΜΑ ΠΟΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΡΟΜΗ!ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Παρακαλώ να επικοινωνήσετε με την Ιερά Μητρόπολη στα τηλέφωνα που έχουμε δημοσιεύσει για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή