Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Αφιέρωμα μνήμης, στον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Ευδόκιμο.

Ἐλεύσῃ δὲ ἐν τάφῳ ὥσπερ σῖτος ὥριμος  κατὰ και­ρὸν θεριζόμενος, ἢ ὥσπερ θιμωνία ἅλωνος καθ᾽ ὥραν συγκομισθεῖσα»(Ἰὼβ 5,26).

Ήταν σαν σήμερα, 30 Αυγούστου του 2003 ημέρα Σάββατο, όταν θλιβερό άγγελμα θανάτου βύθισε σε πένθος την Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της. Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κυρός Ευδόκιμος είχε φύγει για την αιωνιότητα. Ήταν περίπου 12 π.μ. όταν ένας αδελφός κληρικός μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι ο Δεσπότης μας, είχε φύγει. Αμέσως πήρα το αυτοκίνητο και πήγα στην Μητρόπολη. Μια εικόνα έμεινε στην σκέψη μου από εκείνην την ώρα...

Η Πανήγυρης του Αγίου Φανουρίου, στην ενορία της Νέας Ηρακλείτσας.

Εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς, στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του, στην Νέα Ηρακλείτσα. Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός , προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου- Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, ο οποίος και ομίλησε εμπνευσμένα στο πολυπληθές Εκκλησίασμα. 

Η μεγαλειώδης Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, στην Νέα Ηρακλείτσα.

Χιλιάδες ευσεβών Χριστιανών, κατέκλυσαν την Νέα Ηρακλείτσα, για να παρακολουθήσουν την Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Φανερωμένης, το εσπέρας της 23ης Αυγούστου. Της Ιεράς Λιτανείας, προεξήρχε   ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιο.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία , στον Ναό της Μεγαλόχαρης ,στην Νέα Ηρακλείτσα.

Με την εντυπωσιακή προσέλευση πλήθους ευλαβών Χριστιανών, ξεκίνησαν οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν της Μεγαλόχαρης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης - Νέας Ηρακλείτσης και επί τη εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πανήγυρης του Ιερού Ναού της Μεγαλόχαρης στην Νέα Ηρακλείτσα.

Την 22αν και 23ην Αυγούστου, Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης , σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα: Παρασκευή : 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ώρα 7:30μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μεθ’ αρτοκλασίας και Ιερού κηρύγματος.
Ώρα 10μμ Ιερά Αγρυπνία.

Σάββατο  23 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ  Ώρα 7 π.μ. Όρθρος και Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ώρα 7:30 μμ Εσπερινός και εν συνεχεία η Λιτάνευσης της Θαυματουργού Εικόνος της  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ.

Ζωντανεύοντας τον χρόνο σε σιωπηλές Εκκλησιές...

Πολλές φορές, τα ερείπια μπορούν να μιλήσουν... Και η φωνή τους μπορεί να ακουστεί στα πέρατα της γης... Κάπως έτσι νομίζω, αισθάνεται ο Πατριάρχης μας, όταν λειτουργεί μέσα σε ερειπωμένες Εκκλησίες, όταν ανάβει ένα κερί στις πεσμένες πέτρες που κάποτε αρμονικά κτισμένες φιλοξενούσαν έναν επιβλητικό Ναό της Χριστιανοσύνης.

Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Σισώης: Η συνάντηση!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μια αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Αμφιπόλεως, έχει εγείρει έντονες συζητήσεις μετά την ανακάλυψη από τους Αρχαιολόγους, ευμεγέθους αρχαίου ταφικού μνημείου. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα, πρόκειται περί μίας μεγάλης επιτυχίας της αρχαιολογικής σκαπάνης και των διακόνων της, που για μια ακόμη φορά καλούνται μέσα από τον κόπο και τον μόχθο τους, να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν, να κάνουν την γη να μιλήσει να ενώσουν τα κομμάτια της ιστορίας...

''Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλιπες Θεοτόκε"

Τελειώνοντας την πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την τιμή της Παναγιάς σήμερα, θέλησα να καθίσω να μεταφέρω τα συναισθήματα στο χαρτί, να ζωντανέψω τις λέξεις μέσα από την ποιητική υμνολογία της Μάνας Εκκλησίας για την Μάνα του Θεού και των ανθρώπων, να μοσχομυρίσει με την πρόσμιξη των ουράνιων αρωμάτων, του θυμιάματος και του βασιλικού και τελειώνοντας να την σφραγίσω με την βούλα ευγνωμοσύνης της ψυχής μου.  

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου- Ελαιοχωρίου.

Σε συνέχεια της παρουσίασης των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, σήμερα φιλοξενούμε στους ''Ιερατικούς στοχασμούς'', την Ενορία Αγίου Γεωργίου- Ελαιοχωρίου.

Ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανών στον Ναό της Μεγαλόχαρης της Νέας Ηρακλείτσης.

Με αισθήματα σεβασμού και τιμής, υποδέχθηκε σήμερα η Ενορία της Νέας Ηρακλείτσης, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος- Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως καθώς και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος κ. Κύριλλος.

Ο Ιερεύς των παιδικών μου χρόνων...

Ήταν σαν σήμερα, 12 Αυγούστου του 1991 , όταν ο παπά- Μανώλης , έφευγε από τα επίγεια για τα ουράνια, παραδίδοντας την μακαρία ψυχή του στα χέρια Του Θεού που για δεκαετίες ολόκληρες διακόνησε με αυταπάρνηση. Τα τελευταία του λόγια ήταν επικλήσεις και προσευχές  προς τους δύο Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο τους οποίους συνεχώς επικαλούνταν, έως ότου ένα απαλό λευκό χρώμα κάλυψε την βιβλική μορφή του και ένα χαμόγελο χαράς διαγράφηκε στα χείλη του...

Καλοκαιρινό Πάσχα....

   Το Εκκλησιαστικό έτος ,ξεκινά με τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται με τον μήνα Αύγουστο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Εκκλησιαστικός χρόνος ,αρχίζει με την Γέννηση Της Παναγίας μας και τελειώνει με την Κοίμηση και την εις Ουρανούς Μετάσταση Της. Μέσα στον κύκλο του χρόνου, ο Χριστιανός ζυμώνεται με το πρόσωπο Της Παναγίας. Μετέχει βιωματικά στις γιορτές Της, ακουμπά τον πόνο και το δάκρυ του στις Άγιες Εικόνες Της, και με ξεχείλισμα ψυχικής ευγνωμοσύνης, πορεύεται στις δυσκολίες της ζωής, όχι μόνος αλλά μαζί Της.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΗΣΤΗΣ! ( Μία διδακτική ιστορία...)


Στα χρόνια τα παλιά, στα δύσκολα τα μέρη ετούτα και άγονα ,υπήρχε ένας ληστής. Τον φώναζαν Δράκο. Πολλές οι ιστορίες που έχουν ειπωθεί για αυτόν στα τόσα χρόνια. Λέγανε ήταν τρομερός στην όψη ,με μαύρα μακριά μαλλιά και γένια και με μια δυνατή φωνή που έσκιαζε και σκύλο. Χρόνια ολάκερα αυτός και οι άντρες του ήταν ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή μας. Πράγμα παράξενο όμως , το έχουν και το λένε ακόμα, δεν έβλαψε ποτέ φτωχό κι ανήμπορο. Τους πλούσιους ταλαιπωρούσε μόνο.

''Στὴν Μεταμόρφωση τοῦ Σωτῆρος΄΄ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Ἐμπρός, φίλοι μου, ἂς ἁπλώσουμε σήμερα χωρὶς δισταγμὸ τὸ χέρι στοὺς θησαυροὺς τοῦ Εὐαγγελίου, γιὰ νὰ ἀντλήσουμε ἀπὸ ἐκεῖ κατὰ τὴν συνήθειά μας πλοῦτο, πού ἄφθονα σὲὅλους διαμοιράζεται καὶ οὔτε στὸ ἐλάχιστο ποτὲ δὲν ξοδεύεται. 

Η Παναγιά της Αγιάσου.

Όσο είναι ξακουσμένη σ' όλη την Ελλάδα για τις δροσιές, για την ευφορία της γης, για τις ομορφιές της η περιοχή του Πηλίου, άλλο τόσο είναι φημισμένη και η δροσόλουστη και φρουτοπαραγωγική Άγιάσος στη Λέσβο. Από το κέντρο του νησιού, ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά, και από ψηλή βουνοπλαγιά αντικρίζει την κορυφή του επιβλητικού Λεσβιακού Όλύμπου με την ψηλότερη κορφή του πού φτάνει τα 1.000 περίπου μέτρα και τον καθαγιάζει το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Η Παναγιά των Ελλήνων...

Συλλογίζομαι αυτές τις μέρες, τον ερχομό της μεγάλης γιορτής της Παναγίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζει όλη η Ελλάδα. Απ’ άκρου εις άκρον της ευλογημένης μας Πατρίδας, χτυπούν χαρμόσυνες καμπάνες τιμώντας την Μεγάλη Κυρά.

Η Παναγία η Προυσιώτισσα.

Ψηλά, στις ελατόφυτες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας, και σφηνωμένη ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους με άγρια μεγαλοπρέπεια, προβάλλει η ιερά μονή του Προυσού. Είναι σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια. Ανάμεσα τους υπάρχει σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής. Μέσα σ’ αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που επονομάζεται Προυσιώτισσα.

Η Παναγία της Τήνου.

Η ιστορία της Τήνου άλλαξε για πάντα το 1823, όταν ντόπιοι έσκαψαν και βρήκαν μια πρωτοχριστιανική εικόνα της Παναγίας καθ’ υπόδειξη της Πελαγίας, μιάς μοναχής στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου που είδε την Παναγία στον ύπνο της και Αυτή της υπέδειξε τον τόπο που ήταν θαμμένη η εικόνα της και ζήτησε την ανέγερση ναού εκεί. Η εκκλησία χτίσθηκε. H εικόνα έχει θαυματουργές ικανότητες και η Παναγιά της Τήνου είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά προσκυνήματα στην χώρα.

“Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον”

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη της τροφής για την επιβίωση του, όπως και τα υπόλοιπα δημιουργήματα του Θεού. Η έννοια της τροφής, στην ζωή του δεν αποτελεί συνήθεια αλλά ανάγκη. Αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου έρχεται να φροντίσει ο ίδιος ο Θεός, όπως φαίνεται στην αυριανή ευαγγελική περικοπή. Ο Κύριος, βρίσκεται με τους μαθητές του στην περιοχή της Τιβεριάδος όπου τον παρακολουθεί πλήθος πολύ του λαού.