Copyright : Αρχιμ. Θωμάς Ανδρέου 29-12-2013. Από το Blogger.
RSS

Εικοσιπέντε χρόνια Πατριαρχίας, Βαρθολομαίου του Ιμβρίου.

Αυτές τις ημέρες, συμπληρώθηκαν εικοσιπέντε χρόνια, από την ημέρα εκείνη (22 Οκτωβρίου 1991) που η Εκκλησία ανέδειξε στον πρώτο Θρόνο της Ανατολής, τον 270ο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη. Ήταν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ.κ. Βαρθολομαίος ο Ίμβριος...

Το έργο του μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Σωφρονίου Σταμούλη - Τρείς ανέκδοτες μαρτυρίες.

Σεβασμιώτατε,  κ. Δήμαρχε, σεβαστοί συμπρεσβύτεροι, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Η μελέτη ζωής και του έργου της πολυσήμαντης προσωπικότητας του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Σωφρονίου, αποτελεί ένα ιερό καθήκον στην μνήμη ενός Ιεράρχου που για τρεις περίπου δεκαετίες ποίμανε τον ευλογημένο λαό της Ελευθερουπόλεως και γενικότερα της κατά Παγγαίον Εκκλησίας.

Ιεραποδημία στον Τάφο του Χριστού μας... E' Μέρος (τελευταίο)

Συνεχίζοντας την Ιεραποδημία στην Αγία γη, επόμενος προορισμός είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, ένα καστρομονάστηρο που βρίσκεται στην έρημο της Ιουδαίας και που ανέδειξε δεκάδες Αγίων οι οποίοι μόνασαν εντός των τειχών της. Μέσα στο αρχαίο καθολικό της Μονής, φυλάσσεται το άφθαρτο σκήνωμα του Θαυματουργού Αγίου που δέχεται ως γνήσιος οικοδεσπότης τους προσκυνητάς της Μονής, μέσα στην λάρνακα την οποία και αχνοφωτίζουν τα μελισσοκέρια.

Ιεραποδημία στον Τάφο του Χριστού μας... Δ' Μέρος

Από τα Ιερά Προσκυνήματα μέσα στην Αγία Πόλη, εντός των τειχών που απεκατέστησε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ξεχωρίζουν το Πραιτώριο όπου βρίσκεται και η φυλακή του Χριστού,η Προβατική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, η οικία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και άλλα. Η γνωστή Via Dolorosa ή οδός του μαρτυρίου ως είναι γνωστή, σε οδηγεί στο Πραιτώριο, δηλαδή την κατοικία του Ρωμαίου διοικητού των Ιεροσολύμων, όταν η πόλις βρισκόταν κάτω από την Ρωμαϊκή εξουσία.

Ιεραποδημία στον Τάφο του Χριστού μας... Γ' Μέρος

Η λειτουργία ξεκινά και ολοκληρώνεται με την Πατριαρχική χοροστασία την λεγομένη ''παρρησία'' που επαναλαμβάνεται συνολικά δέκα φορές το χρόνο σε αντίστοιχες μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Η έξοδος του Πατριάρχου της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας , Αραβίας πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών, όπως είναι η φήμη του, γίνεται προπορευομένων των ''Καβάσιδων'' ως έχουμε ήδη προαναφέρει και ακολουθούντων των Μοναχών, διακόνων, Ιερέων, Αρχιμανδριτών, του Πατριάρχου και τέλος των Μητροπολιτών που τον συνοδεύουν.

Ιεραποδημία στον Τάφο του Χριστού μας... Β' Μέρος

Η μέρα που ανατέλλει, σηματοδοτεί την έναρξη της προσκυνηματικής επισκέψεως στην Αγία Πόλη με πρώτο σταθμό το κέντρο της Χριστιανοσύνης, τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα σπλάχνα του οποίου κρύβεται ο Πανάγιος Τάφος Του Χριστού μας, το αιώνιο και ακατάλυτο σύμβολο της ελπίδας για την αιωνιότητα. Στην πόλη όπου συναντώνται οι τρεις μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες,ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ που χρησιμοποιεί στοιχεία και των δύο.

Ιεραποδημία στον Τάφο του Χριστού μας... Α' Μέρος

Ένα ταξίδι ζωής στους Αγίους Τόπους, αποτελεί τον διακαή πόθο ευσεβών Χριστιανών, που αποζητούν μια ευκαιρία για να επισκεφθούν έστω για μία φορά στην ζωή τους τους Αγίους Τόπους, επάνω εις τους οποίους βάδισε ο ίδιος ο Θεός, όταν περπάτησε ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάποτε, χρειάζονταν πολλές ημέρες ώστε να καταφέρουν ο Χαντζήδες, όπως τιμητικά ονομάζονταν οι προσκυνητές μετά την ιεραποδημία τους στα Ιεροσόλυμα και το συμβολικό βάπτισμα τους στα νερά του Ιορδάνου, να φθάσουν στην Αγία Γη.