Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Έκφραση της τέχνης;

Τις τελευταίες ημέρες, μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής του Πάσχα, πληροφορηθήκαμε όλοι πως στην Εθνική Πινακοθήκη, εκτίθενται κάποια προσβλητικά για την πίστη μας «έργα ζωγραφικής» κάποιου καλλιτέχνη;.Στον ίδιο χώρο, συνυπάρχει το μνημειώδες έργο του Θεοδώρου Βρυζάκη, « Η Ελλάς ευγνωμονούσα», οπου η απελευθερωμένη Ελλάδα με την μορφή αρχαίας Ελληνίδας ευγνωμονεί τους πρωτοστάτες της ελευθερίας της, Ρήγα, Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη, Ανδρούτσο, Μπουμπουλίνα, Καποδίστρια και τόσους  άλλους! 

Στον χώρο αυτό, εκτέθηκαν τα έργα ενός ανθρώπου που αποτύπωσε σε «μορφές» που παραπέμπουν σε Ιερά, για όσους πιστεύουν, Πρόσωπα προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την ευσέβεια όλων όσων πιστεύουμε πως η Παναγία μας, αποτελεί την πλέον οικεία  και αγαπημένη μορφή τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς στον τόπο αυτό!

Η αγάπη των ανθρώπων που πιστεύουν και τιμούν την Παναγία, είναι ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης ενός λαού που αναγνωρίζει την βοήθεια Της και την προστασία Της σε όλες τις δυσκολίες που ο τόπος και ο λαός μας έζησε!

Ας μην ξεχνάμε ότι, οι πρωτοστάτες της ελευθερίας της Πατρίδας μας, τους οποίους θα θυμηθούμε σε λίγες ημέρες, σε Εκείνην στηρίχτηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν τον αγώνα για την επανάσταση και την απελευθέρωση του έθνους! Ο Κολοκοτρώνης το μαρτυρά αυτό στα απομνημονεύματα του, όταν κάνει τάμα στην Παναγία στο Χρυσοβίτσι για να «ψυχωθούν» οι Έλληνες!

Ο Καραϊσκάκης , ο αθυρόστομος και ατίθασος καπετάνιος του αγώνα,  κάνει τάμα στην Παναγία την Προυσιώτισσα, τάμα που μέχρι σημερα μαρτυρά την πίστη του στην Παναγία αφού στην αργυροχρυσοεπενδυμένη εικόνα Της διακρίνουμε τρία χρυσά αστέρια από την πανοπλία του, τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο και τους δύο ώμους της Παναγίας, καθώς επίσης και την επιγραφή: «Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824»! 

Η εθνική πινακοθήκη είναι ένας από τους πολιτιστικούς πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας, μια ιερή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές! Κάποιοι - και καλά έκαναν- θεώρησαν προσβολή την έκθεση των «έργων» του «καλλιτέχνη» με αποτέλεσμα να αντιδράσουν!  Κάποιοι άλλοι, μίλησαν για προσπάθεια περιορισμού έκφρασης;;; της τέχνης…Κάπου μπερδευτήκαμε! 

Η μεγαλύτερη προσβολή είναι να βάζεις στον ίδιο χώρο, την Ευγνωμονούσα Ελλάδα,  , μαζί με τις παράξενες φιγούρες ενός ανθρώπου που του δίνεις το δικαίωμα να εκθέτει τον ψυχισμό του, τον εσωτερικό του κόσμο, σε ένα χώρο που ανήκει σε όλους! 

Και όπως και να το κάνουμε, δεν μπορούμε όλοι να δούμε την Παναγία όπως την βλέπει ο άνθρωπος αυτός!  Η Παναγία δεν θίγεται από την συμπεριφορά κάποιων που δεν έχουν το δώρο της Πίστης στην ζωή τους!  Όμως, θα ήθελα να ήξερα πως θα αντιδρούσε ο Γέρος του Μωρια ή ο αθυρόστομος Καραισκάκης αν έβλεπαν κάποιον τύπο να ζωγραφίζει έτσι…

Και κάτι τελευταίο! Διερωτώμαι, για αυτή την ελευθερία αγωνίστηκαν οι πρωτοστάτες που αποτυπώθηκαν από το χέρι του Βρυζάκη στον πίνακα της ευγνωμονούσας Ελλάδος; Μάλλον η νύχτα μας, είναι μακρά, ζοφερή και ασέληνη…

π. Θωμάς Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου